Jazyk: CZ, EN

Zapojili jsme se do iniciativy “Ukliďme Česko”

Akce Ukliďme Česko probíhala poslední březnový víkend a podle odhadů se do ni zapojilo zhruba 40 000 až 50 000 dobrovolníků. Organizátoři v rámci iniciativy rozdali 45 000 pytlů na odpady. Protože nám jde především o ochranu planety, tak jsme akci podpořili a zástupci i zaměstnanci naší firmy LOGeco, včetně ředitele Miroslava Šilhana, vyrazili se svými rodinami za humny svého bydliště sbírat odpadky.

Ředitel Miroslav Šilhan se synem sbírá odpadky v přírodě.

„Úklidy probíhaly tentokrát bezkontaktně a organizátoři místních akcí se s dobrovolníky nepotkávali. Ti (dobrovolníci) využili takzvaných pytlomatů, u kterých si vyzvedávali pytle na odpad a poté vyráželi uklízet individuálně či v rodinném kruhu,“ uvedl za organizátory úklidové kampaně Miroslav Kubásek z Ukliďme Česko. 

Podle organizátorů budou pytle na odpadky na mnohých místech k dispozici do Velikonoc a úklid tak může pokračovat i v dalších dnech.

V rámci LOGeco jsme ke společnému úklidu vyzvali také naše klienty, podporovatele a fanoušky na sociálních sítích. Ti nám posílali v průběhu víkendu fotky a my z nich vylosujeme výherce hodnotných cen. O tom, kdo ceny obdrží vás budeme informovat v příštím týdnu, takže se stále ještě přes Velikonoce můžete zapojit a kromě toho, že pomůžete přírodě, můžete také od nás získat dárek. 

Dobrovolnické úklidy v Česku pořádá spolek Ukliďme Česko od roku 2014. Od roku 2016 se na organizaci akce Ukliďme Česko podílí i Český svaz ochránců přírody. Před rokem se jarní hromadné úklidy republiky kvůli epidemické situaci a vyhlášenému nouzovému stavu odvolaly. V roce 2019 se do jarní úklidové akce zapojilo asi 65 000 dobrovolníků. Ti sesbírali 1120 tun odpadu, který našli na 2273 místech země.

Příští velký úklid plánují organizátoři ze spolku Ukliďme Česko na třetí zářijový víkend, v rámci již 4. ročníku Celosvětového úklidového dne. Tak se zapojte i na podzim. My se určitě zúčastníme. 

Zajímají vás novinky o znečištění planety, ekologii nebo recyklaci?