Jazyk: CZ, EN

Odpad jako energie budoucnosti – ERVOeco ukazuje možnou cestu v energetické krizi

11.10.2022
Téma energií a růstu jejich cen se řeší prakticky ve všech společenských kruzích. Všichni se bojí, co se stane, až přijde zima. Kohoutky plynovodů z Ruska jsou utažené a alternativní cesty k nám zatím příliš nevedou. Momentálně naše vláda zastropovala ceny energií pro domácnosti. Co to znamená? Jen to, že drahé energie budou placeny z jiné kapsy. Mimochodem z té kapsy, do které každý z nás denně přispívá, a ve které je žalostně málo peněz. Jen je to společensky přijatelnější „řešení“, protože se ihned promítne na našich složenkách do konce roku 2022.

Není se ale čemu divit. Rychlé řešení v řádu dnů či týdnů, co s vysokými cenami, neexistuje. Lék, který by nás zbavil té několik let pěstované závislosti na Rusku a jeho plynu, nikdo nevynalezl. Teď, po několikaletém pití ruské vodky, přichází vystřízlivění a kocovina. Detoxikace je bolestivá a stojí nás všechny hodně peněz. Přitom když se tady kdokoliv snažil podporovat alternativní zdroje energie, byl automaticky hozen do jednoho pytle s ekoteroristy, sluníčkáři nebo solárními barony. Dlouhodobě v Česku chyběla vize, která by nám přinesla čistší životní prostředí, a dnes i snížila účty za elektřinu. Není ale všem dnům konec. Právě probíhající energetická krize totiž může vést k přerodu našeho hospodářství na daleko více ekologické a šetrné k životnímu prostředí i ekonomice. Krásně to ukazují data o inflaci. Země jako Švýcarsko, Norsko nebo Finsko mají jedny z nejnižších inflací v Evropě. Proč? Protože jsou to státy daleko méně závislé na konvenčních zdrojích energie, dlouhodobě se starají o své životní prostředí a prosazují ekologicky šetrné projekty. 

Jedním z takových projektů je i naše jednotka ERVOeco, která umí vyrábět teplo nebo elektrickou energii z odpadu. Díky tomu může být i tato technologie součástí budoucího systému odpadového hospodářství nejen u nás, ale po celém světě. Odpad tak v budoucnu nemusí být pro planetu nutně zátěž, nýbrž zdrojem energie a mohli bychom tím zároveň vyřešit globální problém – hromadění odpadků.

A jak vlastně technologie ERVOeco vyrábí teplo nebo elektrickou energii?

Nejprve zpracovává odpady, z nichž extrahuje dále využitelné organické látky do výstupních produktů v podobě olejové, plynné a pevné (uhlík) složky. Výstupní olej po zpracování odpadu se stává v dnešní době velmi cenný. Energii z plynné a olejové složky dokážeme za pomoci dalších přídavných napojených modulů (přes turbíny) přeměnit na energii tepelnou (teplo) nebo elektrickou – záleží vždy na požadavku budoucího provozovatele jednotky ERVOeco. Tento systém se zdá být unikátním zdrojem energie a zároveň skvělým řešením pro odpadové hospodářství. Podobné projekty by právě teď měly získat patřičnou pozornost, protože ekologický přístup k životu nás může dostat ven z energetické krize. Technologie připravené máme již od počátku roku 2022. Nyní tedy stačí už jen dlouhodobá vize a vstřícnější přístup státu či EU, kdy se nebudeme muset bát, čím si v zimě zatopíme. 

Pro lepší představu čtenáře nový přídavný modul s technologií ERVOeco dokáže měsíčně vyrobit a zásobit elektrickou energií zhruba 470 průměrných českých domácností, které elektřinu využívají na svícení a napájení běžných domácích spotřebičů. Budoucnost může být právě v energii z odpadu!

Jak zpracovává technologie ERVOeco odpad?
Detaily ve videu zde.

Ukázka turbíny (přídavný modul), která vyrábí elektrickou energii s technologií ERVOeco

Miroslav Šilhan, generální ředitel investiční skupiny LOGeco ve spolupráci s vědecko-technickým týmem LOGeco

Zajímají vás novinky o znečištění planety, ekologii nebo recyklaci?